Recept: Domači parklji

Prihaja najlepši čas v letu. December in z njim prazniki, obdarovanje in obilica hitenja. Iz izkušenj vem, da je otrokom izredno pomembno, da si vzamemo čas zanje in tukaj je prva ideja, kaj lahko v naslednjih dneh pripravite skupaj... 

 

Mimogrede, ob koncu sem povzela tudi nekaj o sv. Miklavžu, v kolikor pa še nimate izbranega darila za vaše najmlajše boste v spletni trgovini www.maligalago.com definitivno našli kaj primernega. Pod kategorijo IDEJE ZA DARILA smo pripravili izbor igrač po letih. V kategoriji NAJBOLJ PRODAJANO pa najdete tiste igrače, s katerimi so bili v letu 2022 naši kupci z njimi zelo zadovoljni. 

 

SESTAVINE:

Kvasec

20g kvasa

3 žlice mlačnega mleka

0,25 žličke sladkorja

1 žlička moke  

Okras

16 mandljev

32 rozin

Premaz

1 jajce

2 žlici sladkorja

2 žlici mleka

Testo

1 kg moke

5 dl mleka

40 g sladkorja

125 g masla

5 g soli

 

 

Iz navedenih sestavin pripravimo kvasec: v skledici zmešamo mleko, nadrobljen kvas, sladkor in moko. Pustimo stati vsaj 10 minut, da kvasec nekoliko vzhaja.

Moko presejemo v skledo. Dodamo sladkor, premešamo in po robu posolimo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec.

Na kuhalnik pristavimo kozico z mlekom in maslom. Segrevamo in mešamo, dokler se maslo ne stopi. Odstavimo in počakamo, da se ohladi do mlačnega. Mlačno mleko z maslom prilijemo k moki in iz sestavin zamesimo testo. Gnetemo toliko časa, da postane testo gladko in se ne oprijema več rok in sten posode. 

Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v rahlo pomokano skledo. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro.

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano delovno površino in pregnetemo. Razdelimo ga na 16 delov, iz katerih oblikujemo štručke. Jajce stepemo z 2 žlicama mleka in 2 žlicama sladkorja. Rozine preberemo, operemo in osušimo. Mandlje razrežemo na 4 dele.

Namastimo dva plitka pekača. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 200 °C. Oblikujemo parklje. Štručko testa položimo na delovno površino in jo nekoliko sploščimo. Na 1/4 dolžine s prsti stisnemo štručko in oblikujemo glavo. Z  ostrim tankim nožem zarežemo v vrh glave, da naredimo rogova, razpolovimo spodnji del trupa, da naredimo nogi in zarežemo ob levi in desni strani trupa, da naredimo roki. V konce rok in nog zapičimo koščke mandljev. V glavo zarežemo s škarjami, da nastanejo usta. V glavo zapičimo še 2 rozini za oči. Postopek ponavljamo, dokler ne naredimo vseh 16 parkljev. Parklje s pomočjo čopiča premažemo z jajčno mešanico. Pečemo jih v ogreti pečici od 10 do 15 minut, da se zlato rumeno zapečejo.

Pečene parklje vzamemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Iz rdečega traku ali papirja izrežemo jezike, ki jih s pomočjo konice škarij vtisnemo v parkljeva usta. Parklje razporedimo na servirni krožnik in postrežemo.

Vir: okusno.je

 

Kdo je Sveti Nikolaj – Miklavž?

Sveti Nikolaj – Miklavž, njegovo ime v grščini pomeni zmaga ljudstva, je dobri mož z belo brado, palico in odet v zlata škofovska oblačila. Njegov lik sloni na pravi zgodovinski osebnosti, znani po svojih dobrih delih in solidarnosti.

Nikolaj naj bi se rodil okoli leta 240 v bogati družini. Po smrti svojih staršev je vse premoženje razdal med revne. Ljudje so ga zato opisovali kot dobrotnika in zavetnika revnih. Za duhovnika ga je navdušil njegov stric, s katerim je odraščal. Po svoji smrti – 6. decembra, je Nikolaj – Miklavž zaradi svoje dobrodelnosti postal legenda, ki je prerasla v tradicijo, kot jo poznamo še danes.

 

Kdaj Miklavž nosi darila

Ta sveti mož je postal zavetnik revežev in otrok, saj jih še danes kot sodnik, deli na poredne in pridne. V spremstvu parkeljnov in angelčkov otrokom nosi skromna darila. Miklavž prinaša darila v noči iz 5. na 6. december, vsako leto na isti datum. V preteklosti so bili pridni obdarjeni s sadeži, kot so, fige, jabolka, orehi. Poredne otroke pa je pred vrati čakala šiba. Danes so njegovi darovi že skoraj enakovredni tistim, ki jih otroci dobijo za božič, šibe pa dobijo zelo redko.

 

Lep prazničen čas vam želim in prijetno ustvarjanje.

Lucija 

MaliGalago.com 


Komentarji

copyright © maligalago | spawned ♥ by vigred.com