Zvrhan koš dejavnosti, Montessori navdih - ujemanje

Avtor: MaliGalago

 

 

Pripravila sem nov zvrhan koš dejavnosti, ki imajo pridih Montessori pedagogike. Rdeča nit današnjih dejavnosti je ujemanje (oblik, slik, barv).

 

Doma narejene, preproste dejavnosti popestrijo otrokovo igro. V trenutkih, ko se otrok naveliča igre z vsakdanjimi igračami mu ponudim doma narejeno dejavnost, ki je poučna in ciljno razvija določene veščine. Otrok pa se pri tem zabava.

 

 

 

 

Razvrščanje oblik. Priprava te dejavnosti je zelo preprosta. Potrebujete vsestransko uporabne Gumbe za natikanje, Learning Resources in tri papirnate krožnike. Na krožnike sem narisala oblike in zraven priložila polno vedro gumbov. Razvrščanje spada med osnovna matematična znanja. S to dejavnostjo otrok spoznava in utrjuje poznavanje osnovnih likov.

 

 

 

 

Ujemanje sličic s plastičnimi živalcami. Tipična Montessori dejavnost bi zahtevala uporabo realističnih slik živali. Vendar pri roki nimamo barvnega tiskalnika zato sem uporabila komplet nalepk za punce, Melissa and Doug. Iz kompleta sem izbrala nalepke za živali, ki sem jih našla doma. Prilepila sem jih na papir in ga plastificirala, da traja dlje. Dejavnost spodbuja sposobnost opazovanja in ujemanja. Izbor živali je bil koristen za pogovor o tem katere živali živijo v divjini in katere so domače.

 

 

 

 

Barvni sladoledi. Pri dejavnosti mora otrok ujemati barvo na lesenih palčkah z barvo sladoleda iz filca. Priprava sladoledov je zelo preprosta. Iz filca sem izrezala enake trakove. Nato sem jih prepolovila in prilepila z navadnim lepilom. V kolikor želite lahko trakove prišijete in okrasite. Lesene palčke sem pobarvala s flomastri. Dejavnost je zelo všeč naši Malčici. Poleg barvnega ujemanja spodbuja njeno domišljijsko igro. Ob enem utrjuje znanje o barvah in seveda rada jih šteje.

 

 

 

 

Štetje pikapolonic. Dejavnost je namenjena kvantitativnemu razumevanju števil. Za pripravo dejavnosti potrebujete barvni papir, nekaj kartona, škarje in samolepilne ježke. Iz papirja sem izrezala rdeče kroge in nanje narisala pikapolonice. Kroge sem plastificirala, da trajajo dlje in nanje prilepila ježke. Na karton sem napisala števila in prilepila ježke. Dejavnost zelo zabava našo Malčico in skozi igro počasi spoznava, da imajo nekatera števila več pikapolonic kot druga. Namesto pikapolonic in ježkov lahko uporabite cofke, Medvedke za štetje, Learning Resources, fižol ali gumbe.

 

Dejavnosti nisem določila ciljno starost otroka. Starši sami ocenite pri kateri starosti je vaš otrok zrel za dejavnost in uporabljen material. Nikoli ne pustite malčka samega pri izvajanju takih dejavnosti!

 

 

Želim vam veliko zabave pri igri.

 

 

Maja H.

 

 

 


Komentarji

copyright © maligalago | spawned ♥ by vigred.com