Zvrhan koš Montessori dejavnosti

Avtor: MaliGalago

 

 

Za vse navdušence Montessori pedagogike sem pripravila nov zvrhan koš dejavnosti. Vse so narejene iz preprostih materialov, ki jih najdete doma ali pa zahtevajo minimalni vložek. Pa poglejmo kaj se skriva v njem.

 

 

 

 

Spoznavanje celin. Pripravila sem preprosto sestavljanko s pomočjo katere otrok spoznava svet in celine. Na spletu sem poiskala primeren zemljevid in ga dvakrat natisnila. En izvod sem pobarvala in ga plastificirala. Nato sem izrezala celine in na zadnjo stran pritrdila samolepilne ježke in dejavnost je bila narejena. Podoben zemljevid si lahko brezplačno natisnete na spodnji povezavi:

http://www.free-printable-maps.com/maps-of-continents.htm

 

 

 

 

Barvno ujemanje in natikanje gumbov. Dejavnost je za Malčico pripravila naša prijateljica. Za pripravo potrebujete filc, karton in gumbe. Najprej je na kose filca prišila barvne gumbe. Nato je na karton prilepila kose filca. Iz preostalega filca je pripravila majhne krpice v katerih je luknja za natikanje. Dejavnost je čudovita za spoznavanje barv, barvno razvrščanje in urjenje fine motorike.

 

 

 

 

Sestavljanka iz lesenih palčk za ustvarjanje. Za dejavnost lahko uporabite tudi odrabljene sladoledne palčke. Sestavljanka spodbuja simbolično prepoznavanje števil in njihovega vrstnega reda. Priprava je zelo preprosta. Iz pobarvanke sem izrezala dovolj široko sličico metulja. Z lepilnim trakom sem zlepila lesene palčke, da so ostale ves čas na mestu. Na drugo stran sem nanesla veliko tekočega lepila in čez položila sličico metulja. Ko se je vse dobro posušilo sem odstranila lepilni trak in z olfa nožem ločila palčke med seboj. Za starejše otroke lahko pripravite sestavljanko brez števil.

 

 

 

Ujemanje števil s ščipalkami. Dejavnost je odlična za urjenje fine motorike in pincetnega prijema pri otrocih. Za pripravo sem uporabila papirnat krožnik in male lesene ščipalke. S škarjami sem izrezala rob papirnatega krožnika in nanj napisala števila od 1 do 12. Enaka števila sem napisala tudi na rob malih lesenih ščipalk. Naloga otroka je, da pripne pravilno ščipalko na številko na krožniku. 

 

 

 

 

Ujemanje sličic sadja. V Montessori pedagogiki se veliko uporabljajo dejavnosti razvrščanja in ujemanja. Pri slikovnem ujemanju je priporočljivo uporabljati čim bolj realne slike predmetov, oseb in živali. Vendar je včasih kar težko najti kvalitetne sličice. Zgornjo dejavnost sem pripravila s pomočjo letaka za vrtnarjenje, ki smo ga prejeli na dom. Takoj ko sem zagledala te čudovite fotografije sadja sem povprašala sosedo za dodaten izvod. Nastala je čudovita igrica spomin ali preprosta dejavnost ujemanja. Sličice sem plastificirala, da trajajo dlje.

 

 

Želim vam veliko zabave pri ustvarjanju in igri.

 

 

Maja H.

 

 

 

 

 


Komentarji

copyright © maligalago | spawned ♥ by vigred.com