8 pripomočkov za ustvarjanje z malčki

Avtor: Maligalago

 

 

Ustvarjanje omogoča otrokom, da izražajo svojo osebnost in občutke. Hrani njihovo željo po raziskovanju in pomaga jim pri učenju pomembnih življenjskih veščin. Otroci spoznavajo svet skozi čute in pri ustvarjanju uporabljajo več čutov hkrati kar dodatno spodbuja njihov razvoj.

 

Za malčke je ustvarjanje še toliko bolj pomembno in privlačno. Na začetku se šele učijo prijema raznih orodij, kot so barvice in čopiči. Spoznavajo barve in različne materiale. Učinke, ki jih ti imajo na različnih površinah. Vse to stimulira njihove razvijajoče možgane in pred vsem jih zelo zabava.

 

Pri ustvarjanju z malčki je pomembna izbira varnih in pralnih materialov. Ponudite jim enostavne dejavnosti, ki jih hitro osvojijo in jih motivirajo za nova ustvarjanja.

 

Za vas smo pripravili kratek seznam osnovnih pripomočkov, ki jih potrebujete za ustvarjanje s svojimi malčki.

 

 

1. Barvice, Voščenke in flomastri

Za prve začetke so debele, pralne barvice odlična izbira. Malčki se z njimi pričnejo učiti pravilne drže pisala in ko to osvojijo lahko preidete na tanjše barvice. Kadar so malčki že spretnejši jim ponudite tudi voščenke in flomastre saj uporaba različnih materialov ponuja različne občutke med uporabo. Voščenke so trše, flomastri puščajo intenzivnejše sledi na listu.

 

Barvice, voščenke in flomastri so enostavni za uporabi in lahko otroke zamotijo za dolgo časa. Lahko jih vzamete s seboj na pot in povzročajo minimalen nered. 

Kliknite in pokukajte v naš kotiček z barvicami.

 

2. Barve (prstne barve, tempere in vodene barve)

Pričnite z ustvarjanjem s prsti. To je dejavnost, ki jo načeloma imajo radi prav vsi otroci. Občutek barve na prstih in prosta pot domišljiji koristi otroku in ga zabava . Barvanje s prsti je prosta dejavnost, kjer ni pomemben končni produkt ampak samo zabava. Otrok skozi ustvarjanjem izraža svojo osebnost in občutke. Prav tako spoznava temelje mešanja barv, »kaj se zgodi če damo zeleno in rumeno barvo skupaj?«.

 

Naj vas ne bo strah nereda. Zaščitite otroka s kakšno staro majico ali pa predpasnikom. Pri mlajših otrocih je praktično če list zalepite na mizo, da med risanjem ne leti iz mize. Pri risanju s prstnimi barvami je dobro uporabiti bolj debel papir. Kakšen odrabljen koledar je odličen za takšno ustvarjanje.

 

Poleg ustvarjanja s prsti lahko uporabite tudi čopiče, valjčke, štampiljke ali modelčke. Kasneje lahko preidete na tempera barve in vodenke.

Kliknite in pokukajte v naš kotiček z barvami.

 

3. Plastelin

Uporaba plastelina je osnovna senzorična dejavnost, ki pomaga otroku pri razvoju ročnih spretnosti in razvija fino motoriko. Je odličen pripomoček za razvoj domišljije saj se lahko oblikuje v karkoli. Pomembno je, da je mehak in lahko gnetljiv. Za podaljšanje igre lahko otroku ponudite tudi različne pripomočke, kot so plastični nožki, valji in modelčki.

Kliknite in pokukajte v naš kotiček s plastelini.

 

4. Štampiljke

Štampiljke pri malčkih razvijajo prijem in razvijajo domišljijo. Odlične so za okraševanje raznih pisemc in čestitk, za ustvarjanje različnih tematskih risbic in spodbujanje razvoja domišljije z ustvarjanjem zgodbic. S štampiljkami lahko izvajate tudi zelo veliko poučnih dejavnosti.

Kliknite in pokukajte v naš kotiček s štampiljkami.

 

5.Nalepke

Nalepke so zabavna in kreativna dejavnost, ki jo imajo vsi otroci radi. Poleg tega, da so zabavne, nalepke razvijajo fino motoriko pri otrocih in z njimi lahko počnete zelo veliko poučnih dejavnosti. 

Kliknite in pokukajte v naš kotiček z nalepkami.

 

6. Škarje in lepilo

Uporaba škarij razvija fino motoriko pri otrocih. Malčki potrebujejo pred vsem varne škarje, ki so posebej njim prirejene. Ko se naučijo rezanja in lepljenja se njihove možnosti za ustvarjanje povečajo. Uporabljajte lepila, ki niso toksična in so pralna. Saj so otroci v tem starostnem obdobju še precej nepredvidljivi.

Kliknite in pokukajte v našo ponudbo škarij za otroke.

Kliknite in pokukajte v našo ponudbo otroških lepil.

 

7. Dodatki za ustvarjanje (Cofki, žičke in migajoče oči)

Na splošno vsi dodatki za ustvarjanje dajejo otrokovi domišljiji prosto pot in jim omogočajo nove možnosti ustvarjanja.

Kliknite in pokukajte v naš kotiček z dodatki za ustvarjanje.

 

8. Papir

Papir je osnova za vsako ustvarjanje. Uporabljajte različne vrste papirja najrazličnejših barv.

Kliknite in pokukajte v naš kotiček s papirjem.

 

 

Ni pomembno koliko različnih materialov boste ponudili v igro svojemu otroku, pomembno je, da se bo pri tem zabaval in se razvijal.

 

 

Nikoli ne puščajte malčke same pri ustvarjanju in uporabi različnih materialov!

 

 

Želim vam veliko zabave pri igri in ustvarjanju.

 

 

Maja H.

 

 

 

 

 

 


Komentarji

copyright © maligalago | spawned ♥ by vigred.com