10 poučnih dejavnosti iz recikliranih materialov

Avtor: MaliGalago

 

 

Za pripravo zabavnih in poučnih dejavnosti za vašega malčka ne potrebujete prav veliko. Predstavljam vam 10 dejavnosti, ki jih lahko pripravite iz odrabljenega materiala, ki ga imate doma.

 

 

1.   UČENJE ABECEDE S KINDER JAJČKI

 

Ko je moja Malčica bila dovolj stara za Kinder presenečenje sem pričela z zbiranjem plastičnih jajčkov. Nisem točno vedela, kaj bi lahko iz njih izdelala. Čez čas se mi je porodila zamisel, da jih prerežem na polovico in ustvarim igro ujemanja. Potrebovala sem pomoč prijateljev in sosedov, da se nam je nabralo dovolj jajčkov za celotno abecedo. Izdelate lahko tudi igro ujemanja števil ali drugih simbolov. Jajčka lahko uporabite kot premično abecedo za igre črkovanja. Super so tudi za razne igre z vodo saj ne potonejo. Možnosti je zelo veliko. Med igro ujemanja otrok poleg spoznavanje črk uri tudi ročne spretnosti (zapiranje in odpiranje jajčka). 

 

 

 

 

2.   BARVNO RAZVRŠČANJE SLAMIC

Odrabljena posodica za piškote je odlična za igre razvrščanja ali štetja. Dodala sem nekaj narezanih barvnih slamic in nastala je preprosta dejavnost za najmlajše. Razvrščanje spodbuja in razvija logično razmišljanje pri otrocih.

 

 

 

 

3.   KOLAŽ IZ REKLAMNIH LETAKOV

Lepljenje je za otroke zelo zabavno, spodbuja razvoj fine motorike in razvija kreativnost. Iz reklamnih letakov sem izrezala nekaj sličic živil in priložila kos papirja, ter lepilo. Sličice tudi spodbudijo pogovor o živilih, kar bogati besedni zaklad.

 

 

 

 

4.   SESTAVLJANKA IZ POBARVANKE

 

Odrabljen list iz pobarvanke sem plastificirala in razrezala na pet delov. Nastala je preprosta sestavljanka, ki jo po navadi nesemo s seboj kadar gremo na obiske, da Malčico zamotimo in zabavamo. Kadar se kateri del izgubi, preprosto izdelamo novo. Namesto pobarvanke lahko uporabite list iz uničene knjižice ali revije. V kolikor nimate plastifikator lahko dele sestavljanke oblepite z lepilnim trakom.

 

 

 

 

5.   ŠTETJE Z ROLAMI PAPIRJA

Odrabljene role papirja  so odličen pripomoček za številne zabavne in ustvarjalne dejavnosti. Ta dejavnost je primerna za učenje količinske vrednosti števil in barvno razvrščanje. Lahko jo pripravite tudi na bolj enostaven način, tako, da role samo delno pobarvate. Za štetje lahko namesto lesenih palčk uporabite, barvne cofke, zamaške. Otrok lahko šteje tudi fižolčke, kamenčke ali testenine. Možnosti je res zelo veliko. 

 

 

 

 

6.   SPOZNAVANJE ŠTEVIL Z ZAMAŠKI

Dejavnost je zelo enostavna za pripravo. Potrebujete zadostno število plastičnih zamaškov. Priporočam, da uporabite bele, saj je na njih lažje pisati. Na list papirja napišete števila in pustite otroku, da zamaške pravilno razvrsti. Ta dejavnost pomaga otroku pri simbolnem prepoznavanju števil.

 

 

 

 

7.   IGRA SPOMIN S SLIČICAMI IZ REKLAMNIH LETAKOV

Dejavnost sem pripravila s pomočjo letaka za vrtnarjenje, ki smo ga prejeli na dom. Takoj ko sem zagledala te čudovite fotografije sadja sem povprašala sosedo za dodaten izvod. Nastala je čudovita igrica spomin ali preprosta dejavnost ujemanja. Sličice sem plastificirala, da trajajo dlje. V kolikor nimate plastifikator lahko sličice oblepite z lepilnim trakom.

 

 

 

 

8.   SPOZNAVANJE ABECEDE Z ZAMAŠKI

Kar nekaj časa je trajalo, da sem zbrala zadostno število zamaškov. Izbrala sem bele, ker je na njih lažje pisati. Na list papirja napišite abecedo in otroku ponudite zamaške. Dejavnost je odlična, če imate šolarčka, ki se uči prepoznavati črke abecede. Zamaške s črkami lahko uporabite tudi za igre črkovanja.

 

 

 

 

9.   IGRA SPOMIN Z VZORCI DARILNEGA PAPIRJA

To je še ena preprosta dejavnost, ki jo radi vzamemo s seboj na pot, saj se ne rabimo obremenjevat, če kateri kos izgubimo in odlično zamoti otroke med kakšnim čakanjem. Za pripravo dejavnosti potrebujete po dva enaka kosa darilnega ali barvnega papirja. Sličice plastificirajte ali oblepite z lepilnim trakom.

 

 

  

 

10.   NIZANJE SLAMIC

Izrežite slamico na koščke in dodajte vrvico. Nastale bodo čudovite pisane ogrlice. Pri nizanju otrok uri fino motoriko in koordinacijo roka-oko.

 

 

 

 

Za dejavnosti nismo določili ciljno starost otroka. Starši sami ocenite, kdaj je vaš otrok dovolj zrezal za dejavnost in uporabljen material. Priporočamo vam, da jih izvajate z otroci starejšimi od 3 let. Poskrbite za varno igro in otroka nikoli ne puščajte samega med izvajanjem dejavnosti.

 

 

Želim vam veliko zabave pri ustvarjanju in igri.

 

 

Maja H.

 

 

 

 

 


Komentarji

copyright © maligalago | spawned ♥ by vigred.com