Senzorična dejavnost za malčke

Avtor: Maligalago

 

 

 

 

V Montessori pedagogiki je velik poudarek na dejavnostih, ki stimulirajo več čutov na enkrat. Take dejavnosti omogočajo otroku, da spoznava svet okoli sebe skozi čute.

 

 

Senzoričnih dejavnosti je zelo veliko. Doma že nekaj časa uporabljamo barvni riž.

 

Poleg risanja je igra z rižem najbolj priljubljena dejavnost naše malčice. Neverjetno preprosta, dejavnost, ki je pri nas na sporedu več krat na teden in se je nekako ne naveliča. Kadar je dan že dolg in vidim, da je malčica nemirna ji ponudim za igro riž in se vsakič umiri. Igra se skoncentrirano in samostojno, kar se pri drugih dejavnostih ne dogaja. Rada ga stresa, se ga dotika, pusti, da ji polzi skozi prste, ga prelaga z žlicami iz lončka v lonček. Pri igri imamo preprosta pravila, da se izognemo stresanju riža naokrog in ta tudi delujejo.

 

Pozitivni učinek te dejavnosti pri naši malčici je ta, da trenira uporabo žlice in se pri tem zelo zabava. Večji otroci lahko uporabijo še več različnih pomagal (lijake, zajemalke,…).

 

Za pripravo dejavnosti potrebujete riž in prstne barve. Lahko uporabite tudi tekoče tempere. Riž razdelite v kupčke odvisno od tega koliko barv želite imeti. Riž dajte v plastično vrečko, dodajte žlico ali dve barve. Zaprite vrečko in pričnite treti riž med sabo. Ko je riž dovolj pobarvan ga položite na pladenj da se posuši. Preprosto.

 

Dejavnosti nismo določili ciljno starost otroka. Starši sami ocenite pri kateri starosti je vaš otrok zrel za dejavnost in uporabljen material.

 

Želimo vam veliko užitkov pri ustvarjanju in igri.

 

 

Ekipa Maligalago

 

 


Komentarji

copyright © maligalago | spawned ♥ by vigred.com